सिडनी: कई लोगों का ऐसा मानना है कि केला खाने से वह मोटे होते हैं। केले की जगह वे सेब, अनार, अमरूद, तरबूज़, खरबूजा आदि फलों का सेवन करना ज़्यादा प्रभावशाली मानते हैं। यह सभी फल फाइबर युक्त होने के साथ शरीर में पानी की कमी को भी पूरा करने में मददगार साबित हैं। लेकिन कैल्शियम युक्त केला खाने से वह सोचते हैं कि वह मोटे हो जाएंगे।

अगर आप सभी तरह के फलों के फायदों के साथ केले के फायदों के बारे में जानने की कोशिश करें, तो यह शोध आपके लिए लाभकारी हो सकता है। इसे पढ़ने के बाद आप भी केले के दिवाने हो जाएंगे और इसे अपने खाने में रोज़ शामिल करने लगेंगे। एक नए शोध में साबित हुआ है कि हर दिन एक केला खाने से अंधेपन का खतरा दूर किया जा सकता है।
शोधकर्ताओं ने अध्ययन के दौरान केले में कैरोटिनॉइड कम्पोजिट पाए हैं। यह फलों और सब्जियों को लाल, नारंगी और पीला रंग देता है। यह लीवर में जाकर विटामिन-ए में परिवर्तित होता है, जो आंखों के लिए काफी फायदेमंद माना जाता है।
पिछले शोधों से भी यह साबित हुआ है कि कैरोटिनॉइड युक्त उच्च स्तर वाले खाद्य पदार्थ भी खतरनाक रोग जैसे कैंसर, दिल की बीमारियों और डायबिटीज़ से भी सुरक्षा प्रदान करते हैं। अध्ययन में पता चला है कि केला प्रोविटामिन-ए कैरोटिनॉइड से भरपूर होता है। यह आंखों के लिए महत्वपूर्ण विटामिन-ए की कमी को पूरा कर संभावित खाद्य स्रोत प्रदान करने में भी मददगार है।
विटामिन-ए की कमी से निपटने के लिए शोधकर्ताओं ने केले में कैरोटिनॉइड को बढ़ावा देते हुए उसकी जांच की। ऑस्ट्रेलिया की क्वींसलैंड यूनिवर्सिटी ऑफ टेक्नोलॉजी से कारा एल मोर्टिमर और अन्य शोधार्थियों ने इस शोध के लिए केले की दो किस्मों का अध्ययन किया था।
उन्होंने पाया कि हल्के पीले और कम-कैरोटिनॉइड वाले कैवेंडिश किस्म के केले, कैरोटिनॉइड के अणुओं को तोड़ने वाले अधिक एंजाइमों का उत्पादन करते हैं।
यह शोध ‘जर्नल ऑफ एग्रीकल्चर एंड फूड केमिस्ट्री (एसीएस)’ में प्रकाशित हुआ है।
Sydney: Many people believe that they are overweight from eating banana. Place the apple banana, pomegranate, guava, watermelon, melon and fruit intake consider more effective. It is the fruit fiber to meet the shortage of water in the body with the help. But he thinks that eating calcium-rich bananas will get fat.
With you all the benefits of the fruit, try to learn about the benefits of bananas, so this research may be helpful for you. After reading it you will be mad in the banana and will include lunch daily. A new study has shown that eating a banana every day, the risk of blindness can be overcome.
During the study, the researchers found in bananas Karotinoid composite. The fruits and vegetables red, orange and yellow color. It is converted into vitamin A in the liver, and which is considered to be quite beneficial for the eyes.
Previous research has also shown that foods containing high levels Karotinoid dangerous diseases such as cancer, heart disease and provide protection from diabetes. The study showed that the banana is rich in provitamin A Karotinoid. It is important for the eyes Vitamin A deficiency is also helpful in providing full potential food source.
Vitamin-A deficiency in banana researchers to tackle promoting Karotinoid investigated. Australia Cara L. Mortimer and other researchers from Queensland University of Technology for the research studied two varieties of bananas.
They found that the light yellow and low-Karotinoid the Cavendish banana variety, the molecules break Karotinoid produce more enzymes.
The research 'Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS) "was published in.
अगर आप सभी तरह के फलों के फायदों के साथ केले के फायदों के बारे में जानने की कोशिश करें, तो यह शोध आपके लिए लाभकारी हो सकता है। इसे पढ़ने के बाद आप भी केले के दिवाने हो जाएंगे और इसे अपने खाने में रोज़ शामिल करने लगेंगे। एक नए शोध में साबित हुआ है कि हर दिन एक केला खाने से अंधेपन का खतरा दूर किया जा सकता है।
शोधकर्ताओं ने अध्ययन के दौरान केले में कैरोटिनॉइड कम्पोजिट पाए हैं। यह फलों और सब्जियों को लाल, नारंगी और पीला रंग देता है। यह लीवर में जाकर विटामिन-ए में परिवर्तित होता है, जो आंखों के लिए काफी फायदेमंद माना जाता है।
पिछले शोधों से भी यह साबित हुआ है कि कैरोटिनॉइड युक्त उच्च स्तर वाले खाद्य पदार्थ भी खतरनाक रोग जैसे कैंसर, दिल की बीमारियों और डायबिटीज़ से भी सुरक्षा प्रदान करते हैं। अध्ययन में पता चला है कि केला प्रोविटामिन-ए कैरोटिनॉइड से भरपूर होता है। यह आंखों के लिए महत्वपूर्ण विटामिन-ए की कमी को पूरा कर संभावित खाद्य स्रोत प्रदान करने में भी मददगार है।
विटामिन-ए की कमी से निपटने के लिए शोधकर्ताओं ने केले में कैरोटिनॉइड को बढ़ावा देते हुए उसकी जांच की। ऑस्ट्रेलिया की क्वींसलैंड यूनिवर्सिटी ऑफ टेक्नोलॉजी से कारा एल मोर्टिमर और अन्य शोधार्थियों ने इस शोध के लिए केले की दो किस्मों का अध्ययन किया था।
उन्होंने पाया कि हल्के पीले और कम-कैरोटिनॉइड वाले कैवेंडिश किस्म के केले, कैरोटिनॉइड के अणुओं को तोड़ने वाले अधिक एंजाइमों का उत्पादन करते हैं।
यह शोध ‘जर्नल ऑफ एग्रीकल्चर एंड फूड केमिस्ट्री (एसीएस)’ में प्रकाशित हुआ है।
Sydney: Many people believe that they are overweight from eating banana. Place the apple banana, pomegranate, guava, watermelon, melon and fruit intake consider more effective. It is the fruit fiber to meet the shortage of water in the body with the help. But he thinks that eating calcium-rich bananas will get fat.
With you all the benefits of the fruit, try to learn about the benefits of bananas, so this research may be helpful for you. After reading it you will be mad in the banana and will include lunch daily. A new study has shown that eating a banana every day, the risk of blindness can be overcome.
During the study, the researchers found in bananas Karotinoid composite. The fruits and vegetables red, orange and yellow color. It is converted into vitamin A in the liver, and which is considered to be quite beneficial for the eyes.
Previous research has also shown that foods containing high levels Karotinoid dangerous diseases such as cancer, heart disease and provide protection from diabetes. The study showed that the banana is rich in provitamin A Karotinoid. It is important for the eyes Vitamin A deficiency is also helpful in providing full potential food source.
Vitamin-A deficiency in banana researchers to tackle promoting Karotinoid investigated. Australia Cara L. Mortimer and other researchers from Queensland University of Technology for the research studied two varieties of bananas.
They found that the light yellow and low-Karotinoid the Cavendish banana variety, the molecules break Karotinoid produce more enzymes.
The research 'Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS) "was published in.
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