गर्मियां शुरू होते ही घरों में दही का सेवन होने लगता है। लोग कम से कम दो समय तो खाने के साथ इसे शामिल करना प्रिफर करते हैं। आपको बता दें कि दही में प्रोटीन होता है, जो शरीर को ताकत देने में मदद करता है।
सप्ताह में पांच या इससे ज़्यादा बार दही का सेवन, महिलाओं को उच्च रक्तचाप की समस्या से उबार सकता है। शोध से पता चला है कि “जो महिलाएं पूरे महीने में पांच बार दही का सेवन करती हैं, उनकी तुलना में हफ्ते में पांच या इससे अधिक बार दही का सेवन करने वाली महिलाओं में उच्च रक्तचाप का खतरा 20 फीसदी तक कम हो जाता है”।

खाने के साथ दही को शामिल करना, महिलाओं में उच्च रक्तचाप के जोखिम को कम करना है। इस शोध को साबित करने के लिए वैज्ञानिकों ने 25 से 55 साल की उम्र वाली महिलाओं के आकड़ों का अध्ययन किया। साथ ही हेल्थ प्रोफेशनल ने 40-75 साल की उम्र वाले पुरुषों का भी अध्ययन किया।
अमेरिका की बोस्टन यूनिवर्सिटी से इस शोध की मुख्य लेखक जस्टिन ब्यूएनडिया का कहना है कि “डेयरी उत्पादों, विशेष रूप से दही का सेवन उच्च रक्तचाप के खतरे को कम करता है। ये दिल की बीमारियों और स्ट्रोक को होने से भी बचाता है”।
उन्होंने बताया कि “दूध और पनीर का सेवन भी रक्तचाप पर लाभकारी प्रभाव दे सकता है। हालांकि दही का प्रभाव डेयरी के अन्य रूपों की तुलना में मज़बूत लगता है”। यह शोध ‘अमेरिकन हार्ट एसोसिएशन एपिडेमियोलॉजी/लाइफस्टाइल 2016 साइंटिफिक सेशन्स’ में पेश किया गया है
As soon as summer homes seems to be plenty of yogurt. At least two people have the time to include it with food are Prifr. As a reminder, in yogurt contains protein, which helps to give strength to the body.
Yogurt consumed five or more times a week, women with hypertension could salvage. Research has shown that "women who consumed yogurt are five times throughout the month, five or more times a week compared to those who consumed yogurt risk of hypertension in women is reduced by 20 per cent."
With food include yogurt, is to reduce the risk of hypertension in women. This research scientists to prove the age of 25 to 55 women studied statistics. Men 40-75 years of age as well as health professionals studied.
The main author of this research from Boston University in the US says that Justin Byuendia "dairy products, especially yogurt consumption reduces the risk of high blood pressure. It also protects from heart disease and stroke. "
He said that "plenty of milk and cheese can give beneficial effects on blood pressure. However, compared to other forms of dairy yogurt influence seems stronger. " The study "The American Heart Association Epidemiology / lifestyle Scientific Sessions 2016 'has been introduced in
सप्ताह में पांच या इससे ज़्यादा बार दही का सेवन, महिलाओं को उच्च रक्तचाप की समस्या से उबार सकता है। शोध से पता चला है कि “जो महिलाएं पूरे महीने में पांच बार दही का सेवन करती हैं, उनकी तुलना में हफ्ते में पांच या इससे अधिक बार दही का सेवन करने वाली महिलाओं में उच्च रक्तचाप का खतरा 20 फीसदी तक कम हो जाता है”।
खाने के साथ दही को शामिल करना, महिलाओं में उच्च रक्तचाप के जोखिम को कम करना है। इस शोध को साबित करने के लिए वैज्ञानिकों ने 25 से 55 साल की उम्र वाली महिलाओं के आकड़ों का अध्ययन किया। साथ ही हेल्थ प्रोफेशनल ने 40-75 साल की उम्र वाले पुरुषों का भी अध्ययन किया।
अमेरिका की बोस्टन यूनिवर्सिटी से इस शोध की मुख्य लेखक जस्टिन ब्यूएनडिया का कहना है कि “डेयरी उत्पादों, विशेष रूप से दही का सेवन उच्च रक्तचाप के खतरे को कम करता है। ये दिल की बीमारियों और स्ट्रोक को होने से भी बचाता है”।
उन्होंने बताया कि “दूध और पनीर का सेवन भी रक्तचाप पर लाभकारी प्रभाव दे सकता है। हालांकि दही का प्रभाव डेयरी के अन्य रूपों की तुलना में मज़बूत लगता है”। यह शोध ‘अमेरिकन हार्ट एसोसिएशन एपिडेमियोलॉजी/लाइफस्टाइल 2016 साइंटिफिक सेशन्स’ में पेश किया गया है
As soon as summer homes seems to be plenty of yogurt. At least two people have the time to include it with food are Prifr. As a reminder, in yogurt contains protein, which helps to give strength to the body.
Yogurt consumed five or more times a week, women with hypertension could salvage. Research has shown that "women who consumed yogurt are five times throughout the month, five or more times a week compared to those who consumed yogurt risk of hypertension in women is reduced by 20 per cent."
With food include yogurt, is to reduce the risk of hypertension in women. This research scientists to prove the age of 25 to 55 women studied statistics. Men 40-75 years of age as well as health professionals studied.
The main author of this research from Boston University in the US says that Justin Byuendia "dairy products, especially yogurt consumption reduces the risk of high blood pressure. It also protects from heart disease and stroke. "
He said that "plenty of milk and cheese can give beneficial effects on blood pressure. However, compared to other forms of dairy yogurt influence seems stronger. " The study "The American Heart Association Epidemiology / lifestyle Scientific Sessions 2016 'has been introduced in
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