वेलिंगटन: मेडिटेरनियन भोजन जो फल, सब्जियों, मछली और अपरिष्कृत खाद्य पदार्थों से भरपूर होता है, उसे खाने से हृदय संबंधी रोग और दिल के दौरे का खतरा कम हो जाता है। एक नए शोध से यह पता चला है कि हर सौ लोग जो मेडिटेरनियन फूड नहीं खाते की तुलना में, मेडिटेरनियन खाने वाले लोगों में हृदय रोग, स्ट्रोक और हृदय संबंधी बीमारियों, असामयिक मौत का खतरा कम देखा गया।
कुछ भोजन जैसे फल और सब्जियां हृदय रोग और दिल के दौरे का खतरा टाल देती हैं। जो लोग भोजन में ये चीजें ज्यादा ग्रहण करते हैं, उनमें अन्य के मुकाबले हृदय रोग का खतरा कम होता है।
हालांकि वेस्टर्न भोजन, जिसमें परिष्कृत अनाज, मिठाइयां, मीठे से भरपूर पेय और तेल में भूनी गई चीजें शामिल हैं, को कम करने से हृदय संबंधी रोग में वृद्धि नहीं देखी गई।
जिन लोगों को हृदय संबंधी बीमारियां हैं, उनके लिए स्वास्थ्यवर्धक भोजन की जरूरत सामान्य लोगों के मुकाबले ज़्यादा होती है। हालांकि शोधकर्ताओं को परिष्कृत भोजन से हानि का कोई सबूत नहीं मिला।
यह अध्ययन यूरोपियन हार्ट जर्नल में प्रकाशित किया गया है।
प्रमुख शोधकर्ता और न्यूजीलैंड के ऑकलैंड विश्वविद्यालय के प्रोफेसर राल्फ स्टेवार्ट का कहना है, "हमने अपने शोध में पाया है कि मेडिटेरेनियन भोजन की एक इकाई बढ़ाने पर हृदय संबंधी रोगों का खतरा सात फीसदी घट जाता है। साथ ही इससे हृदय रोग के शिकार लोगों को भी फायदा होता है।"
Wellington: The Mediterranean diet of fruits, vegetables, fish and unrefined foods rich in eating him from the risk of cardiovascular disease and heart attack is reduced. A new research has shown that for every hundred people who do not eat the food than the Mediterranean, Mediterranean food in people with heart disease, stroke and heart disease, reduce the risk of premature death was observed.
Some foods, such as fruits and vegetables tend to avoid the risk of heart disease and heart attacks. People who receive food than these things, they have a lower risk of heart disease than others.
Although Western food, including refined grains, sweets, sweet broiled in the oil-rich drinks and things, including reducing cardiovascular disease showed no increase.
People who have heart disease, the need for healthy food is more than normal people. However, researchers found no evidence of harm from processed foods.
The study has been published in the journal European Heart.
Lead researcher and professor at the University of Auckland, New Zealand Ralph Stewart says, "We have found in our research that a unit of the Mediterranean diet on cardiovascular disease risk increase is seven per cent. As well as the victims of heart disease also benefits. "
कुछ भोजन जैसे फल और सब्जियां हृदय रोग और दिल के दौरे का खतरा टाल देती हैं। जो लोग भोजन में ये चीजें ज्यादा ग्रहण करते हैं, उनमें अन्य के मुकाबले हृदय रोग का खतरा कम होता है।
हालांकि वेस्टर्न भोजन, जिसमें परिष्कृत अनाज, मिठाइयां, मीठे से भरपूर पेय और तेल में भूनी गई चीजें शामिल हैं, को कम करने से हृदय संबंधी रोग में वृद्धि नहीं देखी गई।
जिन लोगों को हृदय संबंधी बीमारियां हैं, उनके लिए स्वास्थ्यवर्धक भोजन की जरूरत सामान्य लोगों के मुकाबले ज़्यादा होती है। हालांकि शोधकर्ताओं को परिष्कृत भोजन से हानि का कोई सबूत नहीं मिला।
यह अध्ययन यूरोपियन हार्ट जर्नल में प्रकाशित किया गया है।
प्रमुख शोधकर्ता और न्यूजीलैंड के ऑकलैंड विश्वविद्यालय के प्रोफेसर राल्फ स्टेवार्ट का कहना है, "हमने अपने शोध में पाया है कि मेडिटेरेनियन भोजन की एक इकाई बढ़ाने पर हृदय संबंधी रोगों का खतरा सात फीसदी घट जाता है। साथ ही इससे हृदय रोग के शिकार लोगों को भी फायदा होता है।"
Wellington: The Mediterranean diet of fruits, vegetables, fish and unrefined foods rich in eating him from the risk of cardiovascular disease and heart attack is reduced. A new research has shown that for every hundred people who do not eat the food than the Mediterranean, Mediterranean food in people with heart disease, stroke and heart disease, reduce the risk of premature death was observed.
Some foods, such as fruits and vegetables tend to avoid the risk of heart disease and heart attacks. People who receive food than these things, they have a lower risk of heart disease than others.
Although Western food, including refined grains, sweets, sweet broiled in the oil-rich drinks and things, including reducing cardiovascular disease showed no increase.
People who have heart disease, the need for healthy food is more than normal people. However, researchers found no evidence of harm from processed foods.
The study has been published in the journal European Heart.
Lead researcher and professor at the University of Auckland, New Zealand Ralph Stewart says, "We have found in our research that a unit of the Mediterranean diet on cardiovascular disease risk increase is seven per cent. As well as the victims of heart disease also benefits. "
No comments:
Post a Comment